Meštrović: Otisci duše

Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića

O izložbi

Ivan Meštrović (1883. – 1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.
 
Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše posvećena je jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti. Počevši od ranih dječačkih uradaka pa sve do smrti, religiozni motivi zauzeli su veći dio njegova kreativnog interesa. Mnogobrojne Gospe s djetetom, anđeli, raspela, prikazi Kristova života te sveci i apostoli ispunili su inventar religioznog segmenta Meštrovićeve umjetnosti, a njegovo ikonografsko promišljanje oblikovalo je interijere mnogih sakralnih prostora.
 
Izložbom predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđelā u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu u Splitu.
 

Ova tematska izložba još je jedan u nizu projekata kojima se predstavljaju zasebni segmenti Meštrovićeva opusa. Ovaj se put sveobuhvatno prikazuje umjetnikova djelatnost u slikarskom i kiparskom mediju te arhitekturi. Izložbom i opsežnim katalogom predstavljaju se remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Moj je posao moja molitva Bogu.

(Ivan Meštrović, Razgovori s Michelangelom, Zagreb, 2007.)

Skip to content